Очищення газового котла

Газовий котел повинен очищатися не рідше одного разу на рік

Очищення газового котла

Газовий котел потрібно чистити не рідше одного разу на рік. Ця подія складна і вимагає відповідального підходу від виконавців. Що включає в себе очищення котла і як все це відбувається на практиці, розглянемо нижче.

Етапи очищення газових котлів

  1. Підготовка. Обладнання слід перевіряти та готувати перед прибиранням. Якщо планується провести капітальне очищення, тобто будуть промиватися не тільки труби з середини, а також і очищатися опалювальна камера від сажі, необхідно роз'єднати котел від газопроводу.
  2. Розкриття. Цей етап також є підготовчим заходом і є необхідним у разі капітального чищення котла від сажі.
  3. Вибір засобу. Як правило, очищення котла має на увазі його позбавлення від накипу, осаду та інших твердих відкладень. Цей процес також називається промиванням. Якщо очистити внутрішній стан труб котла, краще вибрати спеціальний інструмент, а не вдатися до механічних методів.
  4. Прання та її тривалість. Кожне обладнання вимагає індивідуального підходу, який розробляється відповідно до внутрішнього стану трубопровідної системи. Точний час промивки котла може визначатися тільки досвідченим фахівцем після системного аналізу обладнання.
  5. Остаточний. Завершальний етап очищення газового котла, є його відмивання. У процесі відмивання, залишки накипу видаляються і після цього котел може бути включений в роботу.

Навіщо чистити котел?

Профілактичні роботи по очищенню системи опалення, повинні проводитися щороку. Це необхідно для повноцінної роботи системи і захисту від корозії. Крім того, в процесі очищення з котла видаляються нерозчинні відкладення, що зменшують працездатність котлоагрегата. Ефективність роботи опалювальної системи, безпосередньо залежить від пропускної здатності труб і знижується в тому випадку, якщо протягом двох років вони не бачили профілактики. У різних ситуаціях, очищення газового котла можна зробити наступними способами: 

  1. Механічний.
  2. Хімічний.
  3. Пневмогідроударний.
  4. Гідропневматичний.

 

Профілактичне очищення газового котла здійснюється хімічним способом, що є найбезпечнішим для обладнання. Хімічні реагенти потрапивши всередину трубопровідної системи котла, делікатно позбавляють їх поверхню від накипу. При сильних забрудненнях і дуже товстих відкладеннях, промивка котла може проводитися кілька разів.

Головне пам'ятати, що механічні та інші способи очищення газового котла слід робити тільки в тому випадку, якщо хімічний спосіб позбутися від накипу провалився. Ви знаєте, чому?

Тому що в ході проведення настільки варварських заходів як механічне чищення і їй подібних, відбувається прямий механічний вплив на поверхню труб, а це в свою чергу може стати причиною:

 

  • виникнення корозії
  • утворення тріщин
  • розрив трубопроводу.

Це далеко не повний список неприємностей, які можуть виникнути. Добре, якщо дефекти після такої чистки можуть бути виявлені негайно, тобто, перш ніж котел включений в роботу і дуже погано, якщо вони з’являються після того, як котел працював протягом деякого часу. Щоб не ризикувати дорогим обладнанням, замовте послугу для очищення котлів від професіоналів, які підберуть правильний засіб від накипу і промиють котел у відповідності з усіма правилами.

Компанії, які спеціалізуються на очищенні котлів від накипу мають в своєму арсеналі пристойний запас цільової професійної хімії. Втім, краще звертатися за такою послугою, безпосередньо до виробника цієї самої хімії, адже хто в якості виробника знає всі особливості того чи іншого засобу від накипу.

Хімічне чищення. Виберіть ефективне усунення накипу.

Дуже добре зарекомендували себе засоби від накипу серії «ЛВХ» і тому ми хочемо звернути вашу пильну увагу на них. Озброївшись такими засобами, очищення котла буде виконано вдало і найголовніше якісно. Засоби «ЛВХ» не залишать накипу ні найменшого шансу.

Даний засіб використовується в добувних підприємствах з метою декальматації свердловин. Він розроблений з усіма особливостями свердловини і містить:

  • фосфоровмісні сполуки;
  • сополімери;
  • поліакрилати.

 

Є сенс використовувати «ЛВХ-1.1» НАДРА, коли необхідно кинути виклик такім видам відкладень, як:

  • карбонатні;
  • окисні;
  • гідрокарбонатні;
  • хлоридні.
  •  

Він ефективно видаляє відкладення і захищає обладнання від корозії. Успішно використовується для базової та профілактичної очистки нафтових і газових свердловин. Серед переваг можна виділити:

  • швидке видалення відкладень усіх типів, які утворилися в порах геологічної породи;
  • знижує ризик корозії трубопроводів і механізмів, тому його можна використовувати при очищенні газового котла;
  • запобігає появі мулу, за умови дотримання хімічного балансу робочої речовини;
  • його можна використовувати як частину складової обробки свердловини;
  • показує високу продуктивність, навіть в дуже невеликих кількостях;
  • допускається використання в умовах підвищеного теплової напруги;
  • біологічно розкладається.

 

Склад і дозування інструменту визначаються тільки після лабораторних аналізів і стендових досліджень.

«ЛВХ-5». Даний засіб застосовують для хімічного промивання теплообмінників і видалення нерозчинних осадових відкладів. Також його можна застосовувати для чищення газових котлів від накипу і шламу. Регулярна профілактика обладнання за допомогою цього засобу, гарантує: 

  • високу продуктивність обладнання;
  • подовження терміну служби трубопровідної системи;
  • зменшення витрат на ремонт та профілактику.

 

Засіб від накипу «ЛВХ-5» захищає труби і не пошкоджує їх поверхню, проте дотримання правил нанесення є необхідною умовою на шляху до бездоганного результату. З повною інструкцією по застосуванню, ви можете ознайомитися у співробітників нашої компанії.

Загальна інформація про використання:

  1. Хімічне очищення котла повинно здійснюватися працівниками, одягненим в захисний одяг.
  2. Працювати з такою речовиною слід виключно в гумових рукавичках.
  3. Категорично забороняється перевищувати концентрацію робочого розчину. Краще менше, ніж більше.
  4. Ніколи не використовуйте побутову та професійну хімію, термін дії якої минув.
  5. Дотримуйтеся рекомендацій виробника щодо розташування хімічної речовини.
  6. Тримайте температуру в приміщенні, де зберігається засіб від накипу.
  7. Уникайте складських ділянок, на яких дуже сонячно.
  8. Виключити можливість контакту дітей з такими засобами.

 

Хімічні речовини для боротьби з накипом, застосовуються в основному у котельнях, тому вибір певного місця для їх зберігання, вирішується просто. Буває і так, що професійна хімія купується і використовується для очищення невеликих вітчизняних водогрійних котлів, ось тоді наші рекомендації стануть у нагоді.

«ЛВХ-4». Один з кращих засобів, що дозволить не тільки видалити накип, але і попередити можливе утворення. Звичайно, воно не захистить котел і систему трубопроводу протягом усього життя обладнання, але цілком здатне впорається з поставленим завданням до наступної профілактики. Його можна використовувати для промивання:

 

  • чавунних котлів та економайзерів з ребристою поверхнею;
  • обладнання з усіх видів сталевих і кольорових металів;
  • водогрійних і парових котлів;
  • теплообмінників.

 

Особливістю «ЛВХ-4» є те, що після миття на внутрішній поверхні залишається захисна плівка, яка майже непомітна. До невидимих переваг продукту можна сміливо віднести той факт, що цей інструмент повністю біологічно розкладається, тобто він не шкодить навколишньому середовищу і не виділяє токсичних випарів.

До речі, ця речовина можна сприймати як основу миючих професіональних засобів, адже він містить інгібітор корозії і неоногенний ПАВ. Слід зазначити, що очищення газового котла з хімічним розчином на основі цієї речовини не залежить від температурного режиму. Простіше кажучи, температура робочого розчину може бути абсолютно будь-якою і цей параметр жодним чином не впливає на кінцевий результат промивання.

«ЛВХ-1.1». Унікальний в своєму роді засіб. Його створено для пригнічення процесів корозійного пошкодження і запобігання утворенню накипу. Ось його основні переваги:

 

  • видаляє важкорозчинні відкладення;
  • ефективний у малих дозах;
  • покращує якість передачі тепла;
  • не потребує пом'якшення води;
  • Знижує показник корозійного утворення;
  • сумісний з будь-яким способом обробки води.

 

Перш ніж використовувати цей засіб, щоб визначити його концентрацію в робочому розчині, необхідно провести лабораторний аналіз і на основі отриманих результатів визначити дозування засобу і тривалість промивки обладнання. Цей засіб також повністю біорозкладається.

Важлива інформація

Будь-який продукт, який створюється для боротьби з накипом є дуже сильною речовиною по хімічному складу, тому при роботі з ним, дуже важливо дотримуватися техніки індивідуальної безпеки. Основні запобіжні заходи при роботі із засобом:

  1. Працюючи з хімічною речовиною, необхідний захисний одяг.

 

  1. Слідкуйте, щоб концентрат не потрапив на відкриті ділянки шкіри. Якщо таке неприємне явище сталося з вами, то слід відразу відкласти всі справи, і промити місце, на який потрапив розчин великою кількістю проточної води. Помічаючи на шкірі після процедури, навіть невелике, але почервоніння слід негайно піти до лікарів і сказати їм назву засобу, яке викликало цю реакцію.

 

  1. Завжди працювати в гумових рукавичках, навіть якщо ви на 101% впевнений, що ви не будете мати прямий контакт з засіб.

 

  1. Бережіть очі. При потраплянні будь-якої хімічної речовини в очі або на слизову оболонку, необхідно промити уражені місця водою і звернутися до лікувального закладу. Щоб виключити таку можливість, абсолютно не зайвим буде перестрахуватися у вигляді спеціальних захисних окулярів або спеціальної маски.

 

  1. Дотримуйтеся інструкції. Ця рекомендація зустрічається повсюдно, але чомусь багато хто нехтує цим. Результат такої зневаги можуть стати вельми сумні наслідки.

 

  1. Дотримуйтесь дозування. Ми вже писали, що вироби з очищення котла мають інструкцію до використання і вказують пропорції для розведення концентрату. Так, не перевищуйте рекомендовану дозу концентрату для створення робочого розчину, оскільки він може завдати шкоди оброблюваної поверхні.

 

  1. Температурні умови зберігання. На упаковці з речовиною для очищення газових котлів є інформація про те, яку температуру він повинен зберігати. Не дозволяйте йому замерзнути, а також не ставити його туди, де існує можливість потрапляння прямих сонячних променів.

 

  1. Не робіть хімічні експерименти. Це відноситься до побутового використання речовини, тому що професіонали добре знають, що змішування декількох інструментів разом є неприйнятним. У повсякденному житті, навпаки, є не рідкістю проведення сміливих і небезпечних хімічних експериментів, в ході яких можуть утворитися отруйні пари, небезпечні для людського життя. Вдихаючи таку суміш, ви в кращому випадку опинитеся на лікарняному ліжку, і найгірший результат, безумовно, не варто висловлювати.

 

  1. Бережіть від дітей. Це не просто порада, це наказ. Діти не мають почуття небезпеки і інстинкту самозбереження, особливо ті, хто не перетнув поріг п'ять років. Вони вивчають з інтересом навколишній світ, через свої власні випробування і помилки. Будь-який предмет, який знаходиться у полі зору викликає цілком нормальний інтерес для вивчення його з усіх боків. Врахуйте, що діти до трьох років все прагнуть не тільки спробувати своїми руками, але і випробувати нові смакові відчуття, тому все, що не підходить для їжі, слід зберігати за сімома замками.

 

Для того, щоб не піддавати ризику своє здоров'я і опалювальне обладнання, за такою послугою як чистка котла від накипу, слід звертатися до професіоналів. Тільки фахівці в цій галузі, зможуть виконати всі етапи майбутніх робіт, на найвищому рівні. Більш того, кваліфіковані виконавці дадуть вам вичерпну консультацію щодо вибору необхідних засобів, нададуть гарантійні зобов'язання на пройдений вид робіт і дадуть точну оцінку загальному стану опалювального обладнання.

 

Поспілкувавшись з фахівцями ви зрозумієте, що чистка газового котла вимагає відповідального підходу, як з боку виконавця робіт, так і з боку замовника. Довірте свій котел нам і ми позбавимо його від накипу за допомогою засобів власного виробництва.

ТОВ «Альхім» є виробничою організацією, з досвідом розробки, підбору і впровадження у виробництво промислової хімії власного виробництва аналогічно імпортної продукції з урахуванням побажань безпосередньо кінцевого споживача, що дає можливість споживачам оптимізувати логістичні витрати та досягнути економічного ефекту.

Приймаємо замовлення на розробку, виробництво та впровадження промислової хімії на взаємовигідних умовах.